Dupa cum stiti, hranirea pestilor ornamentali este o activitate placuta si totodata relaxanta pentru noi. In aceste momente avem ocazia sa observam pesti care sunt mai timizi sau care dau primele semne de boala.

Carnea pestelui este in proportie covarsitoare formata din fibre musculare. Pentru dezvoltarea fibrelor musculare pestele are nevoie de cantitati mari de proteine (formate din lanturi de aminoacizi) care sunt descompuse in aminoacizi si asimilate in procesul de formare al acestora. Furajele contin intre 30 si 50 % proteina, ce poate fi de origine animala sau vegetala in functie de pestele pentru care este facuta mancarea. Daca va intrebati de ce are importanta tipul de proteina raspunsul este simplu. Pesti carnivori au tubul digestive mai mic decat cei ierbivori datorita faptului ca proteina animala se asimileaza mai usor decat proteina vegetala.
Microelemetele sunt indispesabile in formare enzimelor necesare in fuctionarea anunitor organe interne, iar prezenta lor in furaje este obligatori chiar daca pesti au nevoie de cantitati foarte mici.
Mineralele sunt esentiale in formare scheletului pestilor, mai ales ca in acvaristica ne confruntam cu pesti teleostei (pesti cu schelet osos), unde calciul este un elemet de baza in formarea scheletului.
O alta categorie de substante importanta sunt substantele ballast (ex: cenusa) care previn inertia tubului digestiv (din pacate nu am reusit sa aflu mare lucru despre aceasta inertie a tubului digestiv).
Vitaminele indeplinesc functii multiple in organism, iar lipsa uneia se numeste carenta si nu se poate compensa prin excesul alteia. De foate multe ori formula chimica a unor vitamine nu are nimic in comun cu numele acesteia. In cele ce urmeaza am sa incerc sa fac o clasificare a cel mai importante vitamine si sa explic care este rolul lor in dezvoltarea pestilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu