luni, 30 noiembrie 2009

Curiozitati despre hamsteri

Sunt convinsa ca toata lumea stie ce este un hamster, dar poate nu toata lumea a avut ocazia sa afle mai multe despre aceasta simpatica vietate. Prin urmare am decis ca ar fi bine sa enumar cateva din cele mai interesante aspecte legate de existenta lor.

Stiati ca?

  • Denumirea de “hamster” provine din limba germana, cuvantul “Hamstern” care inseamna “a face provizii/a aduna”.
  • La hamsterii pitici temperatura joaca un rol important la stabilirea sexelor. Atunci cand femela hamster este insarcinata putem determina sexul viitorilor pui prin controlul temperaturii. Astfel daca dorim masculi vom pastra o temperatura mai ridicata iar daca dorim femele o temperatura mai scazuta.
  • Hamsterii isi pot recunoaste rudele.
  • Hamsterii pot fi invatati sa vina cand isi aud numele.
  • Domesticirea hamsterului a început în 1930 când un zoolog a găsit o femela şi doisprezece pui de hamsteri în desertul sirian (la nord de Israel).
  • Exista foarte multe specii de hamsteri dar doar 5 dintre ele sunt crescute, in general, ca animale de companie? Acestea sunt: Mesocricetus auratus (Hamsterul auriu), Phodopus campbelli (Hamsterul pitic rusesc) , Phodopus sungorus (Hamsterul pitic siberian), Cricetulus griseus (Hamsterul chinezesc) si Phodopus roborovskii (robo).
  • Majoritatea hamsterilor crescuti ca animale de companie fac parte din specia Mesocricetus auratus (Hamsterul auriu)? Acestia traiesc, in medie, 2-3 ani in captivitate.
  • Hamsterul auriu (sirian) este, in general, un animal solitar? In afara perioadei de imperechere, femela “Hamster auriu” ataca masculul-coleg de cusca.
  • Hamsterii pitici traiesc in medie intre 1.5 – 2 ani dar pot trai si pana la 4 ani.
  • Sezonul de imperechere al hamsterilor pitici tine din Aprilie pana in Octombrie.
  • Femelele de hamster pitic pot naste la o varsta de numai 5 saptamani. Totusi este indicat sa le punem la imperecheat dupa varsta de 3 luni.
  • Hamsterii pitici Campbell sunt o rasa noua. Ei au inceput sa fie vânduti la scară largă ca animale de companie abia dupa 1995.
  • De obicei puii de hamster mai mari de o saptamana nu mai sunt mancati de parinti.
  • Hamsterii nu pot fi castrati sau sterilizati. Daca nu doriti sarcini hamsterii vor trebui separati pe sexe in custi diferite.
  • Hamsterii pot manca biscuiti pentru caini.
  • Hamsterii au o perioada de gestatie de numai 16 zile.
  • Hamsterii pot alerga in rotitele lor pana la 8 mile (13 Km) pe zi. Ei sunt niste animale foarte active.
  • Citricele nu sunt potrivite pentru alimentatia hamsterului? Ele pot dauna aparatului digestiv al acestuia.
  • Hamsterii au un stomac bicameral. Hrana este predigerata in prima camera a stomacului dupa care este impinsa in camera principala.
  • Hamsterii sunt animale crepusculare? Ziua stau ascunsi in pamant pentru a evita pradatorii iar pe inserat ei isi parasesc vizuina pentru a aduna mancare.
  • In salbaticie, hamsterii locuiesc in tunele construite in pamant? Ei isi organizeaza foarte bine “locuinta”, avand camere separate pentru depozitat mancarea, pentru dormit etc.
  • Hamsterii pot sapa tuneluri in pamant de pana la 3m adancime.
  • Atunci cand clipesc, multi hamsteri nu o fac decat cu un singur ochi, pe rand.
  • Hamsterii pot vedea la o departare de numai 6 inch (15cm).
  • Hamsterii nu pot distinge culorile.
  • Hamsterii sunt mari experti in evadari putandu-se strecura chiar si pe sub usi.
  • Un an de-al hamsterului echivaleaza cu 25 de ani de-ai nostrii. Ei traiesc in medie 2 – 2,5 ani.
  • Dintii hamsterului nu se opresc niciodata din crescut.
  • Este bine sa nu trezim un hamster care doarme deoarece se va stresa foarte tare.

duminică, 29 noiembrie 2009

hranirea pestilor...


Dupa cum stiti, hranirea pestilor ornamentali este o activitate placuta si totodata relaxanta pentru noi. In aceste momente avem ocazia sa observam pesti care sunt mai timizi sau care dau primele semne de boala. Datorita originii si comportamentului, fiecare specie s-a adaptat la un anumit tip de hrana. De exemplu, multi pesti se hranesc in special cu alge ei fiind pesti ierbivori (SAE, Otocinclus, Ancistrus , Aymonierii, ciprinontidae vivipare, cichlidae africane, etc.). De asemenea, dupa o observare putem constata ca nu toti pestii se hranesc la fel, unii prefera suprafata apei, altii fundul ei. Pestii cu spatele drept, gura superioara si inotatoarea dorsala inclinata spre spate prefera sa stea aproape de suprafata apei, fapt pentru care se va hrani la acest nivel al apei.Pestii cu inotatoarea dorsala curbata, carena pronuntata si gura terminala prefera sa stea in stratul de mijloc al apei. Printre acestia se numara neonii, discusii si majoritatea ciprinidelor (barbus). Acesti pesti se vor hrani cu precadere in zona mediana a acvariului (intre ape).Pestii care se hranesc pe fundul apei au abdomenul plat si gura dispusa inferior. Din aceasta categorie fac parte sanitarii (Corydoras), majoritatea mancatorilor de alge, dar nu numai.Pentru a creste normal si pentru a avea culori intense, pestii ornamentali au nevoie de o hrana adecvata, bogata in vitamine, minerale, proteina si nu numai. In natura pestii se hranesc cu hrana vie, insa in acvaristica nu putem sa le asiguram de fiecara data hrana mult dorita si atunci suntem nevoiti sa apelam la hrana uscata, la furaje. In cele ce urmeaza voi incerca sa descriu continutul acestor furaje pentru a intelege cum trebuie facuta alegerea acestora.

Carnea pestelui este in proportie covarsitoare formata din fibre musculare. Pentru dezvoltarea fibrelor musculare pestele are nevoie de cantitati mari de proteine (formate din lanturi de aminoacizi) care sunt descompuse in aminoacizi si asimilate in procesul de formare al acestora. Furajele contin intre 30 si 50 % proteina, ce poate fi de origine animala sau vegetala in functie de pestele pentru care este facuta mancarea. Daca va intrebati de ce are importanta tipul de proteina raspunsul este simplu. Pesti carnivori au tubul digestive mai mic decat cei ierbivori datorita faptului ca proteina animala se asimileaza mai usor decat proteina vegetala.

Microelemetele sunt indispesabile in formare enzimelor necesare in fuctionarea anunitor organe interne, iar prezenta lor in furaje este obligatori chiar daca pesti au nevoie de cantitati foarte mici.

Mineralele sunt esentiale in formare scheletului pestilor, mai ales ca in acvaristica ne confruntam cu pesti teleostei (pesti cu schelet osos), unde calciul este un elemet de baza in formarea scheletului.

O alta categorie de substante importanta sunt substantele ballast (ex: cenusa) care previn inertia tubului digestiv (din pacate nu am reusit sa aflu mare lucru despre aceasta inertie a tubului digestiv).

Vitaminele indeplinesc functii multiple in organism, iar lipsa uneia se numeste carenta si nu se poate compensa prin excesul alteia. De foate multe ori formula chimica a unor vitamine nu are nimic in comun cu numele acesteia. In cele ce urmeaza am sa incerc sa fac o clasificare a cel mai importante vitamine si sa explic care este rolul lor in dezvoltarea pestilor.




Pterophyllum scalare - Pestele Scalar

Printre altele, am avut deosebita placere sa am in grija si cativa pestisori ... bine , de fapt erau mai multi , doar ca nu prea am stiut sa am grija de ei :| . Sa va faceti o idee.. pestisorii mananca foarte mult.. mai mult decat pot duce (tot ce prind), motiv pentru care este indicat sa li se dea manacare de 2 , 3 ori pe zi , portii moderate. Ei bine... speram sa se opreasca ei cand se satura ... dar se opreau cand plesneau ... a trecut ceva vreme pana am inteles care-i treaba.

Printre exemplarele avute s-a numarat si frumosul Scalar:

Ca specie, populeaza mai ales apele statatoare si cele incet curgatoare, sau zonele unde vegetatia bogata le ofera adapost atat pentru maturi cat si pentru puiet. Totusi poate fi intalnit si in alte zone cu contitii total diferite. Astfel, LADIGES, a intalnit exemplare de scalari in cursurile de apa bogate in stanci si bancuri de nisip din Guyana. Este forma cea mai adaptata la acvarii. Spre deosebire de alte Ciclide el nu scurma nisipul, nu ataca si nu smulge plantele, nici macar in perioada depunerii icrelor sau cresterii puilor. Se va tine seama ca scalarul nu se simte bine in compania altor specii de pesti vioi, tot timpul in miscare. Astfel se va evita asocierea scalarilor cu pesti ca: Barbus nigrofasciatus, Barbus sumatranus, in schimb se pot asocia cu pesti de talie mai mare din familia Cichlidae, care au un mod de viata asemanator (ex. Cichlasoma festivum). Se va evita asocierea scalarilor cu discusii, pentru ca primii pot fi vectorii unor boli specifice numai discusului si de care scalarii nu sunt afectati. Ca varietati ale acestui peste, avem exemplare diferite din punct de vedere coloristic sau diferite din punct de vedere al formei (varietatile voalate). De multe ori putem intalni exemplare diferite atat ca forma cat si coloristic. Ca varietati coloristice putem intalni: aurii, negri, fantom, marmorati. Din punct de vedere al hranei, este un peste totusi comod, care prefera hrana vie, indiferent care, dar mananca si hrana uscata sub forma de fulgi deshidratati, hrana special fabricata pentru ei sau alte Cichlidae. Pentru o hranire corecta se va vedea si capitolul "Hrana". Daca hranim scalarii cu tubifex, acestia for fi dati ca hrana doar de doua ori pe saptamana, mai ales daca avem de gand sa reproducem acei pesti.

sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Hamsterul pitic rusesc de iarna

Am ales sa "vorbesc" despre hamsterul pitic rusesc, deoarece sunt fericita mamica a unui astfel de exemplar...

Pentru a va face o idee , incep prin a va da cateva detalii despre corpul animalutului, care este compact acoperit cu o blanita extrem de pufoasa, prezinta urechi mici , coada insesizabila, picioruse scurte cu labute roz, nas mic si roz. Hamsterii pitici rusesti albi de iarna sunt deseori confundati cu hamsterii Campbell – Phodopus campbelli. Pentru a putea face diferenta intre aceste doua specii retineti urmatoarele: hamsterii Campbell au o singura dunga dorsala de blana mai inchisa la culoare pe cand hamsterii albi de iarna au trei dungi (una dorsala si cate una pe lateralele corpului); ochii hamsterilor albi de iarna sunt mai mari si urechile mai putin evidente iar blana lor este mai inchisa la culoare decat a celor Campbell.

Ca origini si istorie, hamsterul meu provine din Kazahstan, Siberia , avand ca dimensiuni , 8-10cm si 40-50g.
Trist este faptul ca speranta lor de viata este foarte redusa in comparatie cu un caine spre exemplu, mai exact 1,5-2ani. Prin urmare pot spune ca este destul de dificil sa te atasezi de un pufos mic , urmand ca in scurt timp sa ramai fara el :(
Hamsterii sunt animalute sociabile si jucause (este indicat sa aveti prin apropiere o rotita si un tub),ce isi desfasoara activitatea pe timp de noapte, ziua preferand sa doarma. Hamsterii se imprietenesc cu persoanele din jur , si capata incredere daca sunt tratati cu blandete, si multa grija. De asemenea sunt foarte atasati de stapan, caruia ii recunosc vocea.

Referitor la culcus..."copilului" ii face o deosebita placere sa stea la caldura , in siguranta , prin urmare am apelat la vata , amestecata cu putin talas, incat el sa isi poata face un cuib pufos in care sa leneveasca. De altfel, foloseste cuibul si pe post de debara, deoarece isi ascunde proviziile sale de samburi si cereale.

Pe langa samburi si cereale, hamsterul meu beneficiaza de fructe si legume proaspete, uneori si cozonac :D (mai vin sarbatorile si la el), biscuiti , ori diverse prajiturele fara crema. Este foarte utila painea uscata, pentru tocirea dintilor ce cresc in permanenta (obisnuiesc totusi sa inmoi painea in lapte , ii place incredibil de mult).

Trebuie mentionat faptul ca si hamsterii beau APA !!! ... poate pare logic ceea ce spun , dar sunt foarte multi care nu stiu . Printre acestia se numara si vanzatorul de la Pet Shop ul din piata , care este ferm convins ca bietele animale traiesc mai altfel . 8-|